Starý otec - poctivé slovenské potraviny

SK CZ

Čo som zas zjedol? Že vraj žemlovka...

30. 3. 2019

Žemľovka u nás, to je vec, ktorá sa principiálne nerobí zo žemieľ. A veru ani zo starých rožkov. Robí sa zo staršej vianočky.

A ja vám tu teraz prezradím, ako to robíme u nás doma. Kto my? No muži v našej rodine. Lebo toto je podľa mňa najlepšia, top, super, duper, žemľovka na celom odľahlom území.

Na prípravu takejto žemľovky potrebujete predovšetkým malé alebo stredne veľké deti mužského pohlavia. Ide totiž o jedlo na ktorom nieto čo pokaziť, nikto sa neotrávi a nič sa nepripečie, takže je to výborné cvičisko pre vašich potomkov. A keď budú mľaskať nad výsledkom, ktorý bude dielom ich rúk, možno ich to chytí. Celé to varenie.

Ja som onehdy použil svojho pubertálneho syna, čo trošku, ale našťastie len trošku, otriaslo mojou vierou v to, že ide o jedlo totálne jednoduché.

Tak teda ako u nás chodíme na to? V podstate sa jedná o tri, možno štyri kôpky. Tá najjednoduchšia kôpka sú dve jablká, očistené od šupiek a od jadra a nakrájané na malé krúžky. Rozdelené na dve kôpky.

Tá druhá kôpka je tvarohová. Jeden tvaroh, jeden balíček hrozienok a jeden vanilkový cukor. Tie&ž rozdelená na dve hromádky. Ak použijete dobré vianočky nepotrebujete to nijako špeciálne ochucovať, ani rumovať ani nič, lebo ich cesto dá celej žemľovke tú správnu chuť. Do toho tvarohu dávame ešte žĺtka z dvoch, troch vajíčok. My používame tri. Minimálne tri, lebo všetci milujú ten sneh na vrchu. Bielka, z nich bude ten sneh, tie treba odložiť, lebo to je tá štvrtá kôpka.

Tretia kôpka je  nakrájaná vianočka, ktorá sa bude močiť v smotane alebo v mlieku alebo, ako je tomu u nás, v zmesi sladkej smotany a mlieka 1:1. Vianočka nesmie byť hnusná.

Dnes mi práve Jožko vysvetľoval, že než by robil žemľovku z vianočky, ktorú kúpil inde ako u nás a má podozrivú trvanlivosť štyri týždne, tak ju radšej urobí z rožkov. A má recht. Smiali sme sa trocha cez slzy, že trvanlivosť štyri týždne má taká vianočka otvorená. Zatvorená má osem. Tým sme chceli naznačiť, že to nie je normálne a takú vianočku asi ani nemá zmysel ani jesť a ani z nej čokoľvek piecť. A tak teda vravím trocha neskromne, použite vianočku od Starého Otca. Potom bude výsledok určite skvostný.

A teraz je to tak jednoduché, že to pochopil aj môj, nie celkom pripojený, pubertálny synček. Asi na trištvrte centimetra nakrájanú vianočku močíme do smotanového mlieka a ukladáme na dno jenského skla. Keď je celé pokryté, vysypeme polovicu tvarohu a rovnomerne ho rozvrstvíme. Potom naukladáme polovicu jablkových krúžkov. Na to zase namáčame vianočku a vytvoríme súvislú vrstvu. A na ňu ide druhá polka tvarohu. A na ten druhá vrstva jabĺk. Prikryjeme poslednou vrstvou namáčaných vianočiek. No a napokon to celé poriadne potlačíme dlaňami, aby to pekne sadlo. No a na vrch dáme sneh do ktorého nasypeme balíček škoricového cukru.

Neverím, že keby môj milovaný pubiš na svoju žemľovku pozval nejakú pubišku, že by ju nepresvedčil, že je tým pravým mužom. Ak nie na celý život, tak aspoň na najbližšie tri týždne určite.


Filozofia
Starého
Otca

Starý Otec je sieť predajní s potravinami, ktorá si dala za cieľ ponúknuť svojim zákazníkom výlučne slovenské potraviny a to potraviny na Slovensku skutočne vyrábané, nie iba zabalené.

Slovensko produkuje množstvo skvelých produktov, na ktoré môžeme byť skutočne hrdí. Nechceme, aby zostávali neprávom v úzadí len preto, lebo nemajú takú marketingovú podporu, ako svetové značky.