Starý otec - poctivé slovenské potraviny

SK CZ

Čo som zas zjedol? Paradajky.

7. 5. 2019

Na obed varím dusené hovädzie mäso v paradajkovej omáčke. Je to veľmi jednoduché, ak pravda máte tú správnu paradajkovú šťavu v špajze. Ja si vyrábam vlastnú.

Môj otec špeciálne pre mňa pestuje na záhrade také tie gigantické vinohradnícke paradajky. Na jedlo nie sú nič extra, ale na šťavu sú božské. Ale koncom leta je všelijakých paradajok všade naokolo veľa a ja sa neštítim hodiť do svojej šťavy akúkoľvek. Hoc aj žltú, ak je navyše. Postup, aký používam ja, je prostý. Veľké vedro tých paradajok nakrájaných na veľké kusy a zbavených škaredostí a tých hnusných stopkových stredov sa mi vojde do takého obrovského hrnca, ktorý mám na guláš.

Na spodok príde olivový olej a cesnak. S cesnakom sa nepáram, len rozpolím celú hlavičku a vrazím polovičky tými obnaženými spodkami na olej. Aj tak ich vyberiem a vyhodím, akonáhle olej chytí od neho chuť. Paradajky redukujem asi na polovicu, dám do nich dve vrchovaté lyžice cukru a veľkú hrsť bazalky a oregana. Hlavne oregana, to je základ prekrásnej vône výsledku. Výsledok nepasírujem, ako by ste čakali, ale normálne to rozmixujem ponorným mixérom. Šťava je potom hustá a plná vlákniny, voňavá. No skrátka mňam. Potom ju manželka naleje do fliaš a ešte ju vysterilizuje, aby viečka pekne priskočili k fľaškám.

Výsledok je skvelý do duseného hovädzieho, ale aj na rôzne kurčatá, do omáčky Bolognese a kdekade inde.

Inak, v predajniach prakticky celoročne predávame paradajky z Babindolu. Je to malý slovenský zázrak, pretože ak máte odhodlanie predávať výhradne slovenské potraviny, celoročnej zeleniny veľa nezoženiete. Paradajky, ktoré predávame, sú samozrejme skleníkové. Ale sú pestované v hline a čo je najpodstatnejšie - sú zbierané zrelé. Je to veľký rozdiel oproti tým, ktoré putujú zo zahraničia a musia byť pozbierané dlho pred ich konzumáciou. Potom, keď pochopíte rozdiel, stanete sa, podobne ako ja, na našich paradajkách závislí.

A na záver ešte jedno. Ak dnes robíte maďarský guláš so svojou paradajkovou šťavou, urobte si k nemu zemiakové knedle. Sú veľmi jednoduché a receptov je na nete kopec. Odkedy sa takéto knedle dajú variť v potravinovej fólii, urobiť ich je sranda. Moja mamička ich varila ešte v utierke. To bolo čisté peklo. Ale nájdite si recept s krupicou. Také sú najlepšie.

Podpis


Filozofia
Starého
Otca

Starý Otec je sieť predajní s potravinami, ktorá si dala za cieľ ponúknuť svojim zákazníkom výlučne slovenské potraviny a to potraviny na Slovensku skutočne vyrábané, nie iba zabalené.

Slovensko produkuje množstvo skvelých produktov, na ktoré môžeme byť skutočne hrdí. Nechceme, aby zostávali neprávom v úzadí len preto, lebo nemajú takú marketingovú podporu, ako svetové značky.