E951 - Aspartám
Charakteristika:
Jedná sa o syntetické sladidlo, ktoré je cca 200x sladšie ako cukor. Zvýrazňuje arómu. Používa sa vo viac ako 6000 potravinách po celom svete. Látka nie je stabilná pri zahrievaní – stráca svoju sladkosť. V tele sa rozkladá na 3 látky – fenylalanín, kyselinu asparagovú a metanol. Zvyšuje chuť do jedla. Má schopnosť zvýrazňovať sladivosť ďalších syntetických sladidiel.
Použitie:
Aspartám sa používa ako náhrada cukru na bežné sladenie, na výrobu sypkých nápojov, čajov, žuvačiek, niektorých jogurtov, niektorých dezertov, pudingov, raňajkových cereálií, mrazených krémov, majonézy, horčice, nakladanej zeleniny a ovocia, vitamínových doplnkov a ďalších. Väčšinou sa nepoužíva v pokrmoch, ktoré je nutné zahrievať, tepelne upravovať.
Výroba:
Aspartám sa vyrába synteticky z aminokyseliny fenylanín a z kyseliny asparagínovej.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.