E927b - Močovina
Charakteristika:
Močovina je produktom metabolizmu (aminokyselín) cicavcov obojživelníkov a niektorých rýb, vyskytuje sa v ľudskom moči (približne v objeme 20 gramov/deň. Má formu bezfarebných kryštálov bez zápachu, s jemnou slanou chuťou. Disponuje schopnosťou dodať pečivu hnedú farbu napr. praclíkom. Z medicínskeho hľadiska funguje močovina ako diuretikum (lokálne antiseptikum) na redukciu objemu vody v tele, najväčšie využitie má ako hnojivo.
Použitie:
Používa sa ako prídavok do kysnutého pečiva, vo víne a v žuvačkách (upravuje ich štruktúru). V lekárstve sa používa ako lokálne antiseptikum. Priemyselne sa používa ako hnojivo, zložka lepidiel, surovina na výrobu plastických hmôt, prísada do cigariet, zubných pást.
Výroba:
Komerčne je vyrábaná z amoniaku a oxidu uhličitého. Vyrába sa v podobe granúl, vločiek, guličiek, kryštálov a roztokov.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.