E640 - Glycín
Charakteristika:
Glycín je najjednoduchšia aminokyselina. V prírode sa nachádza v mnohých rastlinných aj živočíšnych bielkovinách. Najviac je obsiahnutý v kolagéne a elastíne. Glycín je neesenciálna aminokyselina, vzhľadom biela kryštalická látka. Má sladkú chuť.
Použitie:
V potravinárskom priemysle má glycín široké využitie: používa sa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pre svoju sladkú chuť je glycín používaný na maskovanie pachuti sacharínu a aspartámu. Využíva sa aj pre svoje želírovacie schopnosti. Používa sa pri zdobení cukroviniek a v čokoláde a ako prísada v alkoholických nápojoch. Je to antioxidant s využitím ako prísada proti žltnutiu tukov a olejov. Spolu s kyselinou askorbovou urýchľuje glycín údenia bez použitia dusitanov. Glycín obsahujú aj proteínové nápoje a doplnky stravy. Ako puffer pôsobí proti prekysleniu žalúdka. Je známy aj ako prímes do krmív pre domáce a hospodárske zvieratá.
Výroba:
Glycín sa vyrába z cukrovej trstiny alebo zo želatíny. Môže sa vyrábať aj synteticky – na technické a priemyselné účely.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.