E631 - Inosinan sodný
Charakteristika:
Disodná soľ kyseliny inosinovej, bezfarebný alebo biely kryštalický prášok bez vône, s charakteristickou chuťou.
Použitie:
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Dokáže upraviť ako slané, tak sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. veľmi často sa pridáva tam, kde sú glutamany už prirodzene obsiahnuté (mäsový extrakt). Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, zemiakové lupienky).
Výroba:
Inosinan sodný sa vyrába z mäsa jatočných zvierat alebo z rýb, najmä sardiniek. Môže byť rastlinného pôvodu, vyrábaný zo škrobu tapioky.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Zdroje:
Food additives, Dr. Christine Farlow – [kniha]
Eat safe, Bill Statham – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
What’s Really in Your Basket?, Bill Statham – [kniha]
Disodium inosinate – Wikipedia, the free encyclopedia – [web]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.