E574 - Kyselina glukónová
Charakteristika:
Jedná sa o cukrovú kyselinu – veľmi často je obsiahnutá v potravinách prírodnou cestou – vzniká premenou cukrov. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti. Jedná sa o biele kryštáliky alebo kryštalický prášok sladkej chuti s mierne kyslou pachuťou, väčšinou bez výraznejšej arómy.
Použitie:
Používa sa ako okysľujúca látka, antioxidant zvyšujúci účinnosť ďalších antioxidantov. Nájdeme ho v nápojoch (napríklad sirupoch, vo víne kde zabraňuje vzniku zákalov). Nájdeme ho v zmesiach na výrobu sladkých ciest, kde funguje ako kypriaca látka. Ďalej môže slúžiť ako kyslá zložka sypkých zmesí na výrobu dezertov a nápojov. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitá pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.
Výroba:
Vzniká prirodzenou cestou – kvasením tzv. fermentáciou cukru dextróza.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.