E570 - Mastné kyseliny
Charakteristika:
Mastné kyseliny predstavujú zmes organických kyselín, vyskytujú sa viazané v tukoch a získavajú sa z rastlinných a živočíšnych tukov. Jedná sa o tvrdú bielu alebo žltkastú, lesklú kryštalickú látku poprípade biely až žltkastý prášok. Má slabú vôňu a chuťou pripomína loj, dobre sa rozpúšťa vo vode. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti.
Použitie:
Používa sa ako maslová príchuť, nájdeme ju vo vanilkovej esencii, žuvačkách ako zvlhčujúca látka. Ďalej znižuje penivosť a funguje ako lubrikant. Hoci kyselina a stearany sú komerčne získané z rastlinných zdrojov, nemožno vylúčiť používanie živočíšnych tukov (vrátane bravčového a hovädzieho mäsa). Iba výrobca môže poskytnúť informácie o pôvode (avšak na obale sa bežne neuvádza). Preto sa neodporúča na konzumáciu pre osoby, ktorým ich viera alebo presvedčenie nedovoľuje jesť zvieracie produkty (napríklad pre vegánov, vegetariánov, moslimov, židov, hindov a podobne), avšak konečné rozhodnutie záleží na konkrétnej osobe.
Výroba:
Priemyselne sa väčšinou vyrába z bavlníkového oleja, ale je možné získavať stearín aj z iných rastlinných, poprípade živočíšnych tukov.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Zvlhčujúce látky
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.