E526 - Hydroxid vápenatý
Charakteristika:
Hydroxid vápenatý slúži na úpravu pH, predĺženie trvanlivosti vajec alebo na spevňovanie potravín pri ich konzervovaní. Biele alebo skoro biele kôstky, vločky, kolíky, odliatky a podobne. Považuje sa za bezpečný. Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie.
Použitie:
Používa sa na korekcie kyslosti ovocných štiav, vína alebo ako pomocná látka na spracovanie potravín. Predtým sa vo veľkom používal na predĺženie trvanlivosti vajec, dnes sa s týmto postupom stretneme iba v niektorých domácnostiach, kedy sa vajcia naložia do veľkej fľaše naplnenej vodným roztokom hydroxidu vápenatého o malej koncentrácii – vajcia sa tak rýchlo nepokazia ako v chladničke. V súčasnosti sa skôr využíva pri výrobe náhrady vajec z mlieka. Z melasy nám pomáha získavať zvyškový cukor, muškátový oriešok získava biely povrch. Používa sa pri spracovaní sladovej vody alebo tresiek. Používa sa na prípravu malty, bielenie stien chlievov, nájdeme ho aj v niektorých depilačných prípravkoch ako korektor pH.
Výroba:
Vzniká zmiešaním páleného vápna s vodou a vzniká takzvané hasené vápno. Vápno pálené sa vyrába tepelným rozkladom vápenca asi pri 1000 °C. Vzniká bezfarebný oxid vápenatý = pálené vápno.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.