E524 - Hydroxid sodný
Charakteristika:
Hydroxid sodný sa najčastejšie rozpúšťa vo vode, používa sa na úpravu pH, uľahčuje lúpanie zeleniny. Pridáva sa do olív, tukov, margarínov alebo slaného pečiva. Hydroxid sodný môže byť v bielych kôstkach, šupinkách alebo vo vodnom roztoku. V potravinárstve sa používa tak, aby bola zaručená bezpečnosť tejto látky a výsledného produktu.
Použitie:
Používa sa na slané pečivo – pred pečením sa pečivo potiera roztokom hydroxidu sodného, zaisťuje slanú chuť. Ďalej odstraňuje horkú chuť olív (nezrelé olivy niekedy bývajú horké) – používa sa prevažne na olivy čierne. Ďalšou funkciou je uľahčenie lúpania ovocia a zeleniny, upravuje hodnotu pH, zabraňuje šťave aby vytekala z mäsa, možno ho použiť aj na spracovanie vody. Pridáva sa do tukov a margarínov. Pevný lúh sa dá dobre použiť na čistenie odpadov (okrem hliníkového potrubia).
Výroba:
Hydroxid sodný sa vyrába elektrolýzou soľanky (vodný roztok kuchynskej soli), ďalej tu vzniká plynný chlór a vodík (v oddelených priestoroch). Elektrolýza môže byť membránová, diafragmová alebo amalgámová. Pre potravinársky priemysel možno použiť prvé dve metódy, tretia teda amalgámová sa používa iba pre NaOH určený pre technický priemysel, pretože produkty môžu byť znečistené ortuťou.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.