E521 - Síran sodnohlinitý
Charakteristika:
Síran sodnohlinitý slúži na reguláciu kyslosti a na spevňovanie konzervovanej zeleniny a mäsa, nájdeme ho v múke. Neboli preukázané škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou označený ako kontaminant.
Použitie:
Používa sa ako spevňujúca látka v nakladanej zelenine (výroba sladkokyslých uhoriek v náleve), konzervovaných mäsových výrobkoch. Upravuje pH a zamedzuje prítomným kovom urýchľovať nežiaduce reakcie, ktoré môžu viesť k zníženiu kvality produktov (zmena farby, konzistencia, žltnutie). Používa sa ako kypriaca látka a nosič benzoyl peroxidu v bielenej múke alebo syroch.
Výroba:
Síran sodnohlinitý je možné získavať z odpadového hliníka. Produktom sú biele alebo bezfarebné kryštáliky, ktoré sa ľahko rozpúšťajú vo vode.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.