E517 - Síran amónny
Charakteristika:
Síran amónny tvoria biele alebo bezfarebné kryštály alebo zrnitý materiál bez zápachu, je stabilný iba do teplôt 280 °C. Zlepšuje kvalitu vstupných surovín, pomáha kvasným procesom. Výborne sa rozpúšťa vo vode, naopak v etanole ho nemožno rozpustiť vôbec.
Použitie:
Síran amónny sa používa na zlepšenie kvality múky, pomáha droždiu kysnúť. Preto sa používa hlavne v pekárstve. Je možné ho použiť ako nosič, alebo rozpúšťadlo, látku na riedenie a podobné úpravy.
Výroba:
Pripravuje sa prevažne chemicky zo syntetického čpavku (amoniaku) a kyseliny sírovej. Alebo ho môžeme získať rozkladom sadrovca (uhličitanu amónneho). V prírode sa vyskytuje veľmi zriedkavo pri sopečnej činnosti. Získavame bezfarebné alebo biele kryštáliky, prípadne zrnitý materiál bez zápachu, ktorý je stabilný iba do teplôt 280°C, čo obmedzuje jeho následné použitie iba na procesy prebiehajúce do tejto teploty.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Kypriace látky
Zdroje:
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 – [web]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Ammonium sulfate – Wikipedia, the free encyclopedia – [web]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.