E516 - Síran vápenatý
Charakteristika:
Používa sa ako regulátor kyslosti, plnidlo, nosná a spevňujúca látka. Využíva sa na obohacovanie látok o vápnik. Prírodné ložiská sa nachádzajú v Európe a Amerike. Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie. Biely až svetložltý prášok bez zápachu a chuti. Rozpúšťa sa vo vode, naopak v etanole ho nemožno rozpustiť prakticky vôbec.
Použitie:
Používa sa ku korekciám kyslosti výrobkov, ako protispekavá a kypriaca látka, látka zlepšujúca a spevňujúca cesto, zahusťovadlo marmelád, zakonzervovaného ovocia, nosič peroxidov na bielenie múky a syrov (v niektorých krajinách nie je povolené), zabraňuje stratám farebnosti. Používa sa pri výrobe syrov ako niva, gorgonzola, cottage. Zakonzervováva sladké papriky, paradajky, zemiaky. Môže sa použiť v zubných pastách ako abrazívum, absorbuje vzdušnú vlhkosť – vytvorí hydratovanú soľ a stvrdne.
Výroba:
Minerál sa prirodzene vyskytuje v Európe aj Amerike. Získavame ho aj priemyselne.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Protispekavé látky
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.