E510 - Chlorid amónny
Charakteristika:
Biela kryštalická látka alebo prášok rozpustný vo vode.
Použitie:
Chlorid amónny sa využíva pri výrobe chleba ako živná látka pre droždie. Rovnako bieli múku a zlepšuje vlastnosti cesta, funguje ako regulátor kyslosti a substancie zvýrazňujúcej chuť. Používa sa najmä v pekárskych výrobkoch, v ochucovadlách a pri výrobe kvasníc. Pre svoju ostro slanú chuť sa využíva na výrobu niektorých slaných druhov sladkého drievka a tiež zabraňuje tvorbe nežiaduceho sírovodíka vo víne a v pive. V športe sa chlorid amónny používa ako látka upravujúca trate na bežecké lyžovanie.
Výroba:
Priemyselne sa vyrába reakciou amoniaku s kyselinou chlorovodíkovou. Vyskytuje sa aj v prírodných ložiskách v oblastiach s hojnou vulkanickou činnosťou.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.