E491 - Monostearát sorbitolu
Charakteristika:
Krémovo biely prášok voskovitej konzistencie.
Použitie:
Látka pôsobí ako emulgátor a stabilizátor. V čokoládových cukríkoch zabraňuje zmenám farby, ku ktorým dochádza po zahriatí a opätovnom ochladení. Využíva sa v rôznych polevách a krémoch, ktorým dodáva vzdušnosť, lesk a stabilitu. Zlepšuje objem a pevnosť pien a nachádza sa v jemnom a trvanlivom pečive, cukrárskych výrobkoch, sladkých dezertných omáčkach (topingoch) a polevách pre cukrárske výrobky; ďalej v emulgovaných tukoch, práškových náhradách mlieka do kávy a smotany, tekutých koncentrátoch z čaju, tekutých koncentrátoch výluhov z ovocia a bylín, zmrzlinách, dezertoch, cukrovinkách, majonézach, droždí a žuvačkách
Výroba:
Pripravuje sa esterifikáciou zhodných molárnych hmotností sorbitolu a kyseliny stearovej.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.