E482 - Stearoyllaktylát vápenatý
Charakteristika:
Biely až mierne žltkastý sypký prášok alebo krehká pevná látka s charakteristickým zápachom.
Použitie:
Tento emulgátor a stabilizátor sa používa v pekárenskom priemysle ako látka spevňujúca cesto, ktoré potom má vyšší objem a dlhšiu trvanlivosť. Rovnako uľahčuje úpravu umelých šľahačiek a vaječných bielkov, pridáva sa do margarínov (všeobecne slúži na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja) a zmesí nahrádzajúcich mlieko do kávy. Stearoyllaktylát možno nájsť aj v majonézach, instantných polievkach či zmrzlinách.
Výroba:
Pripravuje sa esterifikáciou kyseliny stearovej kyselinou mliečnou a potom čiastočnou neutralizáciou hydroxidom vápenatým.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.