E475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
Charakteristika:
Žlté či svetlo hnedé kvapaliny alebo polotuhé látky.
Použitie:
Tieto estery tvoria celý rad emulgátorov, ktorých vlastnosti sa líšia podľa charakteru použitých mastných kyselín a podmienok pri ich výrobe. Využíva sa ich napríklad na homogénne premiešavanie potravín na báze vody a oleja alebo v šľahaných krémoch, tukoch a margarínoch. Majú vplyv na vlastnosti čokolády a pomáhajú tvoriť hladký a lesklý povrch margarínu a dezertov. V pekárstve sa používajú v sladkých cestách – zlepšujú ich štruktúru a zväčšujú objem. Objavujú sa tiež ako stabilizátory niektorých nápojov, v mliečnych výrobkoch, majonézach alebo instantných polievkach.
Výroba:
Pripravujú sa čiastočnou esterifikáciou polyglycerolu mastnými kyselinami.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Emulgátory
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.