E440 - Pektíny
Charakteristika:
Pektíny sú polysacharidy vyskytujúce sa v mnohých variantoch. Ako prídavnú látku ho rozlišuje označením E440(i) – Pektín a E440(ii) – Amidovaný pektín alebo Aminopektín. Líšia sa výrobou a vlastným zložením, viď. nižšie. Pektíny sa bežne vyskytujú v prírode, predovšetkým v ovocí (jablká, citrusy) a tiež v bunkových stenách rastlín. Pektín ako látka bol prvýkrát popísaný v roku 1825, ale jeho vlastnosti na výrobu marmelád a džemov boli známe oveľa dlhšie.
Použitie:
Vďaka svojej želírujúcej povahe ho nájdeme v mnohých potravinách, kde funguje ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a spojivo. Najviac známe použitie je v marmeládach a džemoch. Pektín je možné tiež kúpiť ako samostatnú látku, väčšinou v zmesi s cukrom, ktorá sa používa na domácu výrobu marmelád. Ďalej sa používa napríklad v sirupoch, zmrazených potravinách, zmrzline, dressingu, želé cukríkoch, jogurtových nápojoch alebo ako náhrada tuku v pekárskych výrobkoch. Množstvo používaného pektínu je podobné tomu, aké je bežné v čerstvom ovocí, teda 0,5% – 1% obsahu. Pektín sa používa aj v lekárstve – vďaka svojej vysokej hustote pôsobí proti hnačkám. Ďalej tiež v špeciálnych zdravotníckych lepidlách a v prípravkoch na hojenie rán.
Výroba:
Pektíny vo väčšom množstve obsahuje kôra citrusov, kde ich obsah činí až 30%, a tiež jablká, obsah pektínu je ale len 1% objemu. Na výrobu pektínu sa používa zvyšok ovocia z prípravy džúsov, najmä kôra z vylisovaných citrusov alebo dreň a šupka jabĺk. Pektín sa potom extrahuje pomocou zriedenej kyseliny chlorovodíkovej pri cca. 80 °C, pridá sa etanol alebo izopropanol a dôjde k vyzrážaniu pektínu (predtým sa používali na zrážanie pektínu soli hliníka). Alkohol sa oddelí a vysušením sa získa konečný produkt – Pektín E440(i). Pokiaľ sa spolu s kyselinou použije aj hydroxid amónny, získa sa tzv. Amidovaný pektín (aminopektín) – E440(ii).
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Želírujúce látky
Zdroje:
Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s digest výběr – [kniha]
Food additives, Dr. Christine Farlow – [kniha]
Eat safe, Bill Statham – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Controversial ingredients, foodfacts.com – [web]
Pectin, Wikipedie – [web]
Polysacharidy, Jiří Kysilka – [web]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.