E432 - Polyoxyetylénsorbitánmonolaurát
Charakteristika:
Ide o emulgátor a stabilizátor.
Použitie:
Polysorbát 20 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Rovnomerne rozkladá vyskytujúce sa arómy a farbivá v potravinách. V kombinácii so sorbanmi sa používa na získanie požadovaných vlastností potravín. Ako stabilizátor účinkuje v cestách, omáčkach a krémoch. Pôsobí ako rozpúšťadlo vitamínov rozpustných v tukoch a vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle sa využíva ako emulgátor. Môžeme ho nájsť v pekárskych výrobkoch, zmrzlinách, polevách, v instantných náhradkách mlieka, zálievkach, cukrovinkách a v stužených tukoch.
Výroba:
Vyrába sa synteticky. Polysorbát 20 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 20-tich jednotiek, ktoré môžu byť živočíšneho pôvodu.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Emulgátory
Zdroje:
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.