E414 - Arabská guma
Charakteristika:
Arabská guma je látka vyskytujúca sa v živici rôznych druhov akácií (napr. Acacia senegal, A. arabica). Je rozpustná vo vode a je to jeden z najstarších prírodných emulgátorov. Používa sa ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor.
Použitie:
Arabská guma sa používa ako zahusťovadlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčujúca látka. Väčšinou pôsobí v kombinácii s inými gélmi. Využíva sa predovšetkým pri výrobe cukroviniek, pretože znižuje tvorbu cukrových kryštálov a na povrchu spôsobuje hladký a lesklý film. To sa využíva aj pri výrobe cukrových poliev na pekárske výrobky alebo pri čokoládových výrobkoch a v syroch. Ako zahusťovadlo sa používa do želé, žuvačiek a rôznych poliev. Stabilizuje emulzie obsahujúce vodu a olej (fázy sa od seba neoddelia) a rovnaký účinok má aj pri pene v nápojoch typu Coca Cola a v pive. V zmrzlinách a mrazených krémoch tvoria malé kryštáliky a tým sa dosiahne správna konzistencia. V diétnych nápojoch slúžia ako zdroj rozpustnej vlákniny a v práškových nápojoch pôsobia ako nosič a stabilizátor arómy. Môžeme ho nájsť aj v cereálnych sušienkach, nízkokalorických dressingoch, majonézach, v nátierkach, nízkotučných jogurtoch, vanilkových práškoch, mrazených výrobkoch a v spracovanom mäse. Jeho uplatnenie nájdeme aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle (napr. pleťové masky, pleťové mlieka, laky na vlasy, pudrenky). Preukázalo sa, že môže znižovať hladinu cholesterolu a môže mať blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru. Je súčasťou niektorých lepidiel napr. na poštových známkach.
Výroba:
Získava sa zo živice pri poranení kôry rôznych druhov akácií, ktoré sa vyskytujú predovšetkým v Afrike.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.