E407 - Karagénan
Charakteristika:
Karagénan je sulfátový polysacharid, ktorý sa vyskytuje v červených morských riasach. Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo, želírujúca látka a emulgátor.
Použitie:
Karagénan je hojne využívanou látkou v potravinárstve. Stabilizuje mliečne výrobky; napr. do čokoládového mlieka je pridávaný z dôvodu, aby sa čokoláda neoddelila. V pekárenských výrobkoch zlepšuje cesto a zväčšuje objem. V syroch sa používa ako stabilizátor emulzie. Jeho schopnosť redukovať množstvo vstrebateľného oleja sa využíva vo vyprážaných jedlách. Ďalej sa používa pri tepelnom spracovaní smotany, zmrzlín, mliečnych nápojov a pudingov. Karagénan môžeme nájsť aj v potravinách, ktoré sa používajú pri nízkotučných diétach, pretože pri požití má schopnosť zväčšovať svoj objem, a tým spôsobuje pocit nasýtenia. Pridáva sa tiež do rôznych čokoládových výrobkov, cukroviniek, francúzskych dressingov, umelo prisladzovaných želé, džemov, do nealkoholických nápojov, sirupov, polievok, zálievok, slaného pečiva, ale aj do šľahačiek v spreji, mäsových konzerv a detskej výživy. Pre vegetariánov a vegánov je to možná alternatíva k živočíšnej želatíne. Jeho uplatnenie nájdeme aj v kozmetike ako emulgátor do krémov alebo pri výrobe mastí bez obsahu olejov. V lekárstve sa Írsky mach používa ako prostriedok na upokojenie kašľa.
Výroba:
Získava sa z červených rias (najčastejšie z tzv. Írskeho machu) pridávaním etanolu, metanolu alebo izopropanolu alebo pôsobením horúcej zásaditej vody.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Želírujúce látky
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.