Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E400 - Kyselina algínová

Charakteristika:
Kyselina alginová je látka bez chuti a bez zápachu. Senzoricky sa podobá vaječnému bielku alebo želatíne. Je pomaly rozpustná vo vode, ale dobre rozpustná v roztoku sódy. V prírode sa vyskytuje v morských riasach. V sušených riasach je množstvo tejto kyseliny okolo 40%. Chemicky je to hydrofilný koloidný polysacharid, zmiešaný polymér zložený najmä zo zvyšku 1,4-D-kyseliny mannurovej a 1,4-L-kyseliny glukorónovej. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, emulgátor, želírujúca látka a zahusťovadlo.

Použitie:
Kyselina alginová sa používa v potravinárstve ako stabilizátor, emulgátor, želírujúca látka, zahusťovadlo alebo aj ako odpeňovač. Pridáva sa do zmrzlín, kde obmedzuje rast veľkých ľadových kryštálov a zároveň im dodáva objem a textúru. V pekárskych výrobkoch, želé, dezertoch a pudingoch vytvára gély. Ďalej sa používa do mrazených vaječných krémov, ovocných drení, nápojov, cukrových poliev, syrov, tavených syrov, francúzskych dressingov, jogurtov, na potieranie koláčov a ďalších sladkých pekárenských výrobkov alebo do majonéz. S glycerolom je možné použiť algináty ako súčasť povrchových filmov. Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty. Jej využitie nájdeme aj v kozmetickom priemysle, kde sa používa do krémov, telových mliek, šampónov a tekutých pracích prostriedkov ako zahusťovadlo a ako stabilizátor sa používa do zubných pást. V lekárstve zlepšuje znášanlivosť liečiv v žalúdku a v črevách.

Výroba:
Je získavaná z hnedých morských rias alebo aj z iných druhov rias pomocou teplej zásaditej vody.

Skóre škodlivosti:

safety-score-2

Zaradené do skupiny:

Želírujúce látky

Zdroje:

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Přehodnocení ADI – EFSA – [web]

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.