E387 - Oxystearín
Charakteristika:
Oxystearín je zmes glyceridov, čiastočne oxidovaných kyselinou stearovou a ďalšími mastnými kyselinami. Má voskový charakter. V potravinárstve sa používa pri nežiaducej tvorbe kryštálov a zákalov alebo ako sekvestrant a odpeňovač.
Použitie:
Oxystearín pôsobí ako emulgátor proti nežiaducej tvorbe kryštálov a zákalov v rastlinných olejoch. Zabraňuje tiež ich pripaľovaniu pri vyprážaní a pečení. Jeho uplatnenie nájdeme aj v pekárskych výrobkoch, kde sa využíva ako nosič a lubrikant. Má vlastnosť viazať železnaté a meďnaté ióny, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia. Pôsobí aj ako odpeňovač pri výrobe repného cukru a kvasníc.
Výroba:
Vyrába sa reakciou hydrogenovaného rastlinného oleja za zvýšenej teploty.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.