E333 - Citrónany vápenaté (citráty)
Charakteristika:
Citrát vápenatý je jemný, biely prášok kyslej chuti a bez zápachu. Používa sa na úpravu kyslosti alebo tiež na zlepšenie vlastností múky súvisiacich s pečením.
Použitie:
Používa sa ako regulátor kyslosti do cukroviniek, želé, džemov, umelých sladidiel, ovocných nápojov, vín, syrov a salám. Môže zabraňovať procesu žltnutia vďaka vlastnosti viazať na seba prítomné kovy. Pre svoje zahusťujúce a spevňujúce schopnosti sa používa do tavených syrov a do ovocných a zeleninových výrobkov. Citrát vápenatý je možné použiť aj ako vhodný zdroj vápnika.
Výroba:
Priemyselne sa vyrába reakciou hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.