E325 - Mliečnan sodný
Charakteristika:
Mliečnan sodný je bezfarebná, hustá kvapalina bez zápachu. Ide o soľ kyseliny mliečnej. V potravinách funguje ako zvýrazňovač chuti, zvlhčujúca látka, emulgátor alebo na úpravu pH.
Použitie:
Používa sa v potravinách ako sú napr. jogurty, salámy, cukrovinky, omáčky, cesto na chlieb, pečivo, zaváraniny, zmrzliny, sušienky. Zvýrazňuje chuť mäsa a potláča nechcenú pachuť hotových výrobkov. Zadržuje vlhkosť výrobkov, preto sa používa aj ako poťahová látka mäsa, čím sa predĺži jeho trvanlivosť.
Výroba:
Vyrába sa synteticky pridaním hydroxidu sodného do kyseliny mliečnej alebo pomocou bakteriálnej fermentácie škrobov alebo melasy.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.