E320 - Butylhydroxyanizol (BHA)
Charakteristika:
Pevná, biela látka, rozpustná v tukoch. Dodáva výraznú chuť výrobkom, v ktorých je obsiahnutá a uchováva ich pred skazením. Ako antioxidant spomaľuje žltnutie tukov a má aromatické účinky. Proti niektorým baktériám a plesniam pôsobí ako konzervant. Môže byť obsiahnutý aj v obaloch, z ktorých potom preniká do jedla.
Použitie:
BHA má široké využitie ako konzervačný prostriedok, antioxidant a stabilizátor v mnohých výrobkoch, napríklad v nápojoch, margarínoch, majonéze, zmrzline, sladkostiach, pečive, žuvačkách, želatínových dezertoch, polievkových základoch, produktoch zo zemiakov, kandizovanom ovocí, raňajkových cereáliách, tuku do pečiva a ďalších. Jeho použitie je zakázané vo výrobkoch pre deti. BHA môžeme nájsť aj v kozmetických výrobkoch.
Výroba:
Látka sa vyrába z vedľajších produktov vznikajúcich pri spracovaní ropy.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.