E306 - Extrakt s vysokým obsahom tokoferolov
Charakteristika:
Ide o kvapalné látky rozpustné v tukoch. Spoločne s ďalšími antioxidantmi spomaľujú žltnutie tukov v údeninách či predchádza oxidácii olejov na varenie pri vysokých teplotách. Ďalej zabraňujú hnednutiu jabĺk a ďalšieho ovocia na reze. Predlžujú trvanlivosť spracovaných orechov. V ľudskom tele sa premieňajú na kyselinu palmitovú resp. stearovú, ktoré sú bežnou prirodzenou súčasťou ľudskej potravy.
Použitie:
Použitie v pekárenskom a mäsovom priemysle, pri výrobe margarínov a olejov, nápojov, produktov s orechmi či majonéze. Ďalej sa používa v potravinárskych farbivách a nutričných doplnkoch.
Výroba:
Z kyseliny askorbovej (vitamín C) a kyseliny palmitovej procesom zvaným esterifikácia. Kyselina palmitová sa môže vyrábať zo živočíšnych tukov.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.