Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E262 - Octany sodné

Charakteristika:
Octan sodný sa vyskytuje vo forme bezfarebných, vo vode dobre rozpustných kryštálov. Ide o konzervant s podobnými účinkami ako kyselina octová. Zabraňuje plesniam, má mikrobiálne účinky, upravuje pH. Výskyt octanov v potravinách je v porovnaní s kuchynskou soľou minimálny. Bližšie rozdelenie 262(i) ​​octan sodný alebo 262(ii) hydrogenoctan sodný (diacetát sodný).

Použitie:
Používa sa ako konzervant (má podobné antimikrobiálne vlastnosti ako kyselina octová), ochucovadlo a činiteľ upravujúci pH. Nachádza sa napríklad v cukrovinkách, cereáliách, marmeládach, džemoch, mäsových a pekárskych výrobkoch, olejoch, cestovinách, polievkach, marinádach alebo zálievkach. Hydrogenoctan sodný je konzervačná látka, ktorá zabraňuje vzniku plesní v mliečnych výrobkoch a v chlebe. Zároveň je ochucovadlom a má schopnosť viazať nežiaduce kovy, čím zabraňuje farebným zmenám danej potraviny, vzniku zrazenín a zažltnutiu. Používa sa v polievkach, omáčkach, zálievkach, mliečnych a pekárskych výrobkoch, marinádach alebo tukoch.

Výroba:
Vyrába sa synteticky, pridaním hydroxidu sodného do kyseliny octovej.

Skóre škodlivosti:

safety-score-2

Zaradené do skupiny:

Sekvestranty

Zdroje:

Sodium acetate – Wikipedia, the free encyclopedia – [web]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]

 

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.