E262 - Octany sodné
Charakteristika:
Octan sodný sa vyskytuje vo forme bezfarebných, vo vode dobre rozpustných kryštálov. Ide o konzervant s podobnými účinkami ako kyselina octová. Zabraňuje plesniam, má mikrobiálne účinky, upravuje pH. Výskyt octanov v potravinách je v porovnaní s kuchynskou soľou minimálny. Bližšie rozdelenie 262(i) octan sodný alebo 262(ii) hydrogenoctan sodný (diacetát sodný).
Použitie:
Používa sa ako konzervant (má podobné antimikrobiálne vlastnosti ako kyselina octová), ochucovadlo a činiteľ upravujúci pH. Nachádza sa napríklad v cukrovinkách, cereáliách, marmeládach, džemoch, mäsových a pekárskych výrobkoch, olejoch, cestovinách, polievkach, marinádach alebo zálievkach. Hydrogenoctan sodný je konzervačná látka, ktorá zabraňuje vzniku plesní v mliečnych výrobkoch a v chlebe. Zároveň je ochucovadlom a má schopnosť viazať nežiaduce kovy, čím zabraňuje farebným zmenám danej potraviny, vzniku zrazenín a zažltnutiu. Používa sa v polievkach, omáčkach, zálievkach, mliečnych a pekárskych výrobkoch, marinádach alebo tukoch.
Výroba:
Vyrába sa synteticky, pridaním hydroxidu sodného do kyseliny octovej.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Sekvestranty
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.