Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E251 - Dusičnan sodný

Charakteristika:
Dusičnan sodný nazývaný aj ako čílsky liadok sa používa ako stabilizátor farby mäsa a ako konzervant pôsobiaci proti šíreniu plesní a baktérií v mäse. V mäse sa postupne rozkladá na dusitan sodný. Dusičnany ničia patogény E-coli. Ide o biely prášok ľahko rozpustný vo vode. S dusičnanom draselným v kombinácii s prírodnými žalúdočnými šťavami a látkami v potravinách vytvárajú nitrosamíny – silné rakovinotvorné prísady. Dusičnany sa menia na dusitany za pôsobenia vzduchu. Dusičnany sú prísady, ktoré sa kombinujú s korením, koreniacimi zmesami, sekundárnymi amínmi vrátane esenciálnych olejov, so živicou, sójovými produktmi.

Použitie:
Použitie dusičnanov je obmedzené, avšak sa používajú do údenín, sušených, fermentovaných salámov, rybích výrobkov a syrov. Hlavným zdrojom dusičnanov je pre človeka zelenina, voda a sušené mäso. Prírodne sa dusičnany vyskytujú v zelenine – špenáte, repe, reďkovkách, baklažáne, zeleri, šaláte, keli, listoch kapusty repkovej kvakovej. Veľký výskyt dusičnanov v zelenine je spôsobený hnojením.

Výroba:
Prirodzene sa vyskytujúca soľ. Synteticky sa vyrábajú z dusíkatého plynu (oxid dusnatý NO a oxid dusičitý NO2) alebo reakcií kyseliny dusičnej a lúhu.

 

Skóre škodlivosti:

safety-score-4

Zaradené do skupiny:

Stabilizátory

Zdroje:

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]

 

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.