E227 - Hydrogénsiričitan vápenatý
Charakteristika:
Jedná sa o konzervant, spevňujúci látku, má účinky proti hnednutiu potravín. Má formu bieleho kryštalického prášku, svojou vôňou pripomína oxid siričitý. Ničí vitamín B1 v potravinách, preto by sa nemal využívať v potravinách, ktoré slúžia ako zdroj tohto vitamínu. V ovocí a ovocných džúsoch chráni vitamín C pred jeho degradáciou. Siričitany zabraňujú enzymatickému hnednutiu ovocia a zeleniny, a neenzymatickému hnednutiu potravín pri ich tepelnom spracovaní (napr. pri pečení chleba, koláčov, a pod.). Predtým sa siričitany používali na dezinfekciu vínnych nádob.
Použitie:
Látka sa používa pri bielení cukrov, chmeľu, ďalej v marmeládach, džemoch, ovocných nápojoch, víne, zázvorovom pive, syroch, sušenom ovocí, sušenej fazuli, výrobkoch zo zemiakov, želatíne.
Výroba:
Pridávaním plynu oxidu siričitého do lúhu (v tomto prípade vápenatého), vznikajú soli – siričitany.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.