E200 - Kyselina sorbová
Charakteristika:
Jedná sa o biely prášok voľne dostupný v prírode napr. v bobuliach horských stromov – jarabina. Má jemne štipľavý zápach. Kyselina sorbová a jej soli sú najmenej škodlivé konzervanty zo všetkých – spôsobujú najmenej alergií. Jej hlavnou úlohou v potravinách je zabraňovať rozvoju plesní, kvasiniek a baktérií.
Použitie:
Používa sa najmä v nápojoch a syroch na zabránenie rozvoja plesní, kvasiniek, baktérií. Vo víne môže byť premenená na látku, ktorá dodáva vôňu po muškátoch. Ďalej sa používa v pekárskych výrobkoch, margarínoch, balených syroch, kečupoch, čokoládových sirupoch, čerstvých ovocných džúsoch, šalátoch, koláčoch, koláčových náplniach, umelo dosladzovaných želatínach, a pod. Ďalej má využitie v kozmetike ako zvlhčovadlo alebo ako konzervačné pastách, krmivách a v ďalších výrobkoch.
Výroba:
Získava sa z bobúľ horských jarabín alebo častejšie synteticky chemickou cestou z rôznych zlúčenín – napr. z acetaldehydu, alebo z petroleja.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.