E902 - Vosk candelilla
Charakteristika:
Je zložitou zmesou celého radu chemických zlúčenín, kde hlavnú zložku vedľa uhľovodíkov s lineárnymi reťazcami predstavujú estery a alkoholy. Prítomné sú tiež voľné kyseliny, voľné alkoholy, steroly, neutrálna živica a minerálne látky. Jedná sa o žltkasto hnedú, tvrdú a krehkú trblietavú látku, ktorá pri zahrievaní aromaticky vonia. Nie sú známe žiadne jej nežiaduce vlastnosti.
Použitie:
Slúži na vytvorenie lesklého povrchu napríklad pri ovocí (citrusy, jablká, melóny a podobne), zeleniny, cukroviniek (lentilky a želé cukríky. Výrobkom poskytuje lesklý vzhľad a zabraňuje stratám vody a vlhkosti – predlžuje ich trvanlivosť (hlavne pri ovocí a zelenine). Sprej vyrobený z vosku candelila, olejov, emulgátorov zabraňuje prilepeniu pečiva (chlieb, koláče, torty a podobne) k stenám formy na pečenie a zároveň slúži na vytvorenie hnedého povlaku, ktorý potravinám dodáva pekný a lákavý vzhľad.
Výroba:
Vosk sa získava z rastliny Candelilla Euphorbia Antisyphilitica vodnou extrakciou, po ktorej je ďalej čistený spracovaním s kyselinou sírovou. Je zložitou zmesou celého radu chemických zlúčenín, kde hlavnú zložku popri uhľovodíkoch s nepárnym počtom uhlíkových atómov (C29 až C33) v lineárnych reťazcoch predstavujú estery a alkoholy, ktoré majú vo svojich uhlíkových reťazcoch párny počet atómov (C28 až C34). Prítomné sú tiež voľné kyseliny, voľné alkoholy, steroly, neutrálna živica a minerálne látky.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Leštiace látky
Zdroje:
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 – [web]
Food-Info.net : E-numbers : E902 : Candellila wax – [web]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.