E630 - Kyselina inosinová
Charakteristika:
Kyselina inosinová, bezfarebný alebo biely kryštalický prášok bez vône, s charakteristickou chuťou. Je prirodzenou súčasťou mäsa morských kôrovcov a mnohých zvierat.
Použitie:
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pridáva sa do zmesi najmä so svojimi soľami a s glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Veľmi často sa pridáva tam, kde sú glutamany už prirodzene obsiahnuté (mäsový extrakt). Dokáže upraviť ako slané, tak sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, zemiakové lupienky).
Výroba:
Kyselina inosinová sa vyrába z mäsa jatočných zvierat alebo zo sušených rýb, najmä sardiniek.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.