E629 - Guanylan vápenatý
Charakteristika:
Vápenatá soľ kyseliny guanylovej, nukleovej kyseliny RNA, hojne rozšírenej v prírode ako súčasť rastlinných aj živočíšnych buniek. Má podobné vlastnosti ako E628 Guanylan draselný.
Použitie:
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Používa sa však oveľa menej ako guanylan sodný. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín (zeleniny). Je súčasťou aróm (snacky, zemiakové lupienky).
Výroba:
Guanylan vápenatý sa vyrába zo sušených rýb alebo z morských rastlín.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.