E621 - L-glutaman sodný
Charakteristika:
Sodná soľ kyseliny L-glutamovej. Býva označovaný skratkou MSG (angl. monosodium glutamate). Biela kryštalická látka bez vône, s charakteristickou mäsovou chuťou. Pre túto ďalšiu chuť bol prijatý názov „umami“. Nachádza sa v ľudskom tele viazaný vo forme bielkovín a v menšom množstve voľný v svaloch, mozgu, v orgánoch, krvnej plazme. Zaisťuje najrôznejšie funkcie organizmu, najmä v mozgu ako hlavný excitačný prenášač nervových vzruchov. Reguluje procesy učenia a pamäte, prenos bolestivých podnetov aj koordináciu pohybov. V prírode sa nachádza v niektorých hubách a morských riasach, v zrelých paradajkách, v sójových bôboch.
Použitie:
V potravinárskom priemysle je glutaman sodný najviac používaným dochucovadlom – látkou zvýrazňujúcou chuť a vôňu. Je hojne používaný aj v ázijskej kuchyni. Dodáva potravinám výraznú mäsovú chuť. Používa sa hojne v mnohých koreniacich zmesiach, sójových omáčkach, instantných pokrmoch ako polievky a omáčky, v konzervovaných jedlách, najmä zelenine, hotových balených jedlách. Ďalej v mäsových výrobkoch, výrobkoch z rýb, údeninách a niektorých syroch. Je pridávaný do rôznych alkoholických nápojov. Je súčasťou mnohých aróm (zemiakové lupienky, slané pochutiny) a slúži ako náhrada soli. Bola zistená jeho prítomnosť aj v ovocí a zelenine a zemiakoch, pretože bol zložkou hnojiva. Je používaný do niektorých pesticídnych a fungicídnych postrekov a voskov na ovocie. Glutaman sodný je tiež látka, ktorú používa farmaceutický priemysel. Nachádza sa v mnohých voľnopredajných liekoch. Je zložkou niektorých očkovacích látok. Používa sa vo vlasovej kozmetike (šampóny, trvalá ondulácia). Glutaman sodný tvorí prísadu do stravy pre psy a mačky.
Výroba:
Glutaman sodný sa priemyselne vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (sója) alebo prevažne fermentáciou zemiakového alebo obilného škrobu alebo z melasy. Používané sú suroviny s vyšším obsahom lepku. Suroviny môžu byť geneticky modifikované.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Látky zvýrazňujúce chuť a vôňu
Zdroje:
638. Glutamic acid and its salts (WHO Food Additives Series 22) – [web]
207. Monosodium glutamate (FAO Nutrition Meetings Report Series 48a) – [web]
Glutaman sodný – Wikipedie – [web]
Monosodium glutamate – Wikipedia, the free encyclopedia – [web]
Doba jedová, Anna Strunecká, Jiří Patočka – [kniha]
Eat safe, Bill Statham – [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
What’s Really in Your Basket?, Bill Statham – [kniha]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Food additives, Dr. Christine Farlow – [kniha]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.