E579 - Glukonan železnatý
Charakteristika:
Jedná sa o železnatú soľ kyseliny glukónovej, používa sa ako antioxidant alebo látka pomáhajúca upravovať farebnosť. Jedná sa o svetlo zelenožltý až žltkasto-šedý prášok alebo granuly, môže slabo voňať po pálenom cukre. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti.
Použitie:
Používa sa ako stabilizátor farby čiernych olív, konzervovaných fazulí, hráška. Nájdeme ho aj v ovocných šťavách alebo v instantných potravinách alebo potravinových doplnkoch. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.
Výroba:
Vyrába sa z kyseliny glukónovej jej neutralizáciou.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Zdroje:
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva č. 3/1999 – [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Food-Info.net : E-numbers : E579 : Iron gluconate – [web]
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.