E552 - Kremičitan vápenatý
Charakteristika:
Bežne sa vyskytuje v prírode ako krieda alebo ako kremičitan vápenatý (CaSiO3). Výborne pohlcuje vodu a stále zostáva sypký = je hydroskopický. Nájdeme ho v širokej škále produktov, kde zabraňuje tomu, aby výrobok zvlhol a stal sa nepoužiteľným. Považuje sa za bezpečnú látku. Možno ho použiť aj v detskej výžive (obmedzené množstvo).
Použitie:
Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých náhradách mlieka a smotany, ďalej ho nájdeme v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, rôznych sypkých zmesiach. Tu všade absorbuje vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Smie sa používať ako protispekavá látka pri suchých práškovitých výrobkoch (cukor, korenie, jedlá soľ, náhrady soli), pri tabletovaných potravinách, plátkových tvrdých a tavených syroch. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá. Môže sa používať aj na prekyslenie žalúdka.
Výroba:
Syntetický hydratovaný kremičitan vápenatý je pripravovaný reakciami medzi kremičitými materiálmi (napr. kremelinou) a prírodnými zlúčeninami vápnika (napr. vápnom), ktoré do výsledného produktu vnášajú niektoré ďalšie prvky, ako napríklad horčík a podobne. Vzniká veľmi jemný biely alebo šedý prášok s vysokou vlastnosťou absorbovať vodu.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Protispekavé látky
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.