E520 - Síran hlinitý
Charakteristika:
Síran hlinitý slúži na reguláciu kyslosti a na spevňovanie konzervovanej zeleniny a mäsa. Bezfarebné kryštály rozpustné vo vode, bez zápachu s mierne sladkastou chuťou.
Použitie:
Používa sa ako spevňujúca látka v nakladanej zelenine (výroba sladkokyslých uhoriek v náleve), konzervovaných mäsových výrobkoch. Upravuje pH a zamedzuje prítomným kovom urýchľovať nežiaduce reakcie, ktoré môžu viesť k zníženiu kvality produktov (zmena farby, konzistencia, žltnutie). Ďalej sa s ním môžeme stretnúť v niektorých dezodorantoch. Síran hlinitý sa používa hlavne v chemickom priemysle na čistenie odpadových vôd – používa sa ako koagulačné alebo flotačné činidlo – vo vode vytvoria zhluky nečistôt, ktoré sa následne nechávajú samovoľne sedimentovať v sedimentačných nádržiach.
Výroba:
Síran hlinitý je možné získať pridaním oxidu, uhličitanu alebo hydroxidu hlinitého do kyseliny sírovej. Môže sa získavať z odpadového hliníka. Produktom sú biele alebo bezfarebné kryštáliky, ktoré sa ľahko rozpúšťajú vo vode, nezapáchajúce s mierne sladkastou chuťou.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.