E509 - Chlorid vápenatý
Charakteristika:
Biela, jemne kryštalická až práškovitá silne hygroskopická látka.
Použitie:
Táto látka upravuje pH a funguje ako protispekavá a spevňujúca látka. Možno sa s ňou stretnúť v pekárskych výrobkoch, nealkoholických nápojoch, mäsových produktoch a údeninách. Používa sa ako spevňujúca látka v konzervovanom ovocí a zelenine, v marmeládach, konzervovaných paradajkách a tavených syroch. Pri výrobe syrov napomáha zrážaniu mlieka a ako potravinový doplnok slúži na obohacovanie potravín vápnikom. Ďalej zmäkčuje vodu používanú na výrobu piva a používa sa na úpravy pitnej a stolovej vody. V bezvodnej forme je pridávaný ako vysúšacia prísada do organických kvapalín a plynov.
Výroba:
Možno ho pripraviť reakciou uhličitanu vápenatého a kyseliny chlorovodíkovej alebo Solvayovým procesom. Rovnako sa vyskytuje v prírode v minerálnych ložiskách.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyslosti
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.