E461 - Metylcelulóza
Charakteristika:
V čistej forme ide o biely prášok, po rozpustení v studenej vode (v teplej vode je nerozpustný) vzniká roztok alebo gél. Ide o nestráviteľnú látku.
Použitie:
Používa sa ako emulgátor, stabilizátor, zahusťovadlo a plnidlo pri výrobe pekárenských výrobkov, cukroviniek a žuvačiek. Dodáva potravinám objem a používa sa ako súčasť jedlých poliev. V pekárskych výrobkoch zvyšuje absorpciu vody a taktiež zabraňuje vstrebávaniu oleja pri smažení. Vyskytuje sa ako prísada zlepšujúca konzistenciu nápojov a konzervovaného ovocia sladeného umelými sladidlami a možno ju nájsť aj v niektorých hlboko zmrazených potravinách, mrazených polotovaroch a v pokrmoch určených na prípravu v mikrovlnných rúrach. Metylcelulózu je možné vďaka jej vlastnostiam využiť pri liečbe zápchy a hnačky alebo pri výrobe lubrikantov.
Výroba:
Metylcelulóza sa nevyskytuje prirodzene, vyrába sa synteticky zahrievaním celulózy a zásaditého roztoku za prítomnosti metylchloridu.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.