E434 - Polyoxyetylénsorbitanmonopalmitát
Charakteristika:
Ide o emulgátor, stabilizátor a odpeňovač. Má podobné vlastnosti ako E433.
Použitie:
Polysorbát 40 sa pridáva do pečiva, aby zostalo dlhšie čerstvé a zároveň spevňuje cesto. Rovnomerne rozkladá vyskytujúce sa arómy a farbivá v potravinách. Pridáva sa do pekárenských výrobkov, našľahaných krémov, nápojov, cukroviniek, zmrzlín, polievok, zálievok, do instantných náhradiek mlieka a stužených tukov.
Výroba:
Látka sa vyrába synteticky. Polysorbát 40 je zmes sorbitolu polymerizujúcim s etylénoxidom a olejovými estermi s priemernou dĺžkou polymérového reťazca 40-tich jednotiek, ktoré môžu byť živočíšneho pôvodu.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.