E415 - Xantán
Charakteristika:
Látka prírodného pôvodu, polysacharid získavaný fermentáciou glukózy alebo sacharózy. Vo svojej čistej podobe to je bezfarebná látka, gélovitého charakteru, v potravinárstve sa s ňou však stretneme ako s bielym práškom. Využívaná je ako zahusťovadlo či stabilizátor v mliečnych výrobkoch, dressingu alebo aj mäsových výrobkoch. Všeobecne je považovaná za bezpečnú látku bez vedľajších účinkov, sú však známe ojedinelé prípady alergie na xantán.
Použitie:
Xantán sa používa na zahustenie a stabilizovanie výrobkov na vodnej báze, napríklad mliečne výrobky, dressingy, omáčky, instantné polievky, sirupy a pekárske výrobky. V zmrzline zabraňuje vytváraniu ľadových kryštálov. Často ho tiež nájdeme vo výrobkoch s nízkym obsahom tuku, kde práve nahrádza zahusťovaciu funkciu tuku. Využitie xantánu je tiež v kozmetike, kde sa pridáva napríklad do krému alebo zubnej pasty, kde funguje ako stabilizátor a spojovacia látka zložiek, ktoré by sa prirodzene oddelili. Xantán neobsahuje glutén, preto sa tiež používa v bezlepkovom pečive, kde dodáva cestu potrebnú „lepivosť“, ktorú by inak práve zaistil glutén.
Výroba:
Zvyčajne sa ako surovina na výrobu xantánu používa kukurica alebo sója (môžu byť geneticky modifikované). Získaná glukóza alebo sacharóza sa za pôsobenia baktérií Xanthomonas campestris nechá fermentovať po dobu niekoľkých dní a potom sa za pomoci izopropanolu vyzráža a usuší na ľahko rozpustný prášok.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Stabilizátory
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.