E413 - Tragant
Charakteristika:
Tragant je živica vytekajúca pri poškodení kôry ázijských kríkov rodu Astragalus gummifer, A. adscendens a A. microcephalus. Má lepkavú a slizovitú štruktúru. Je to látka bez zápachu, odolná voči teplu a kyselinám. Je to jeden z najstarších prírodných emulgátorov. Používa sa ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor.
Použitie:
Tragant je veľmi drahá prísada, preto sa používa pri výrobe potravín, pri ktorých je to nevyhnutné. Väčšinou sa jedná o potraviny obsahujúce olej a vodu, kde tragant spôsobuje, že sa tieto fázy od seba neoddelia. Pôsobí ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor. Vďaka svojej vlastnosti odolávať kyslému prostrediu sa používa do šalátových zálievok, ovocných náplní a omáčok. Do zmrzlín sa pridáva z dôvodu väčšieho objemu a lepšej textúry. Ďalej sa používa do ovocných želé, cukrových poliev na zdobenie, ovocných drení, do francúzskych dressingov, majonéz, nátierok, nízkotučných jogurtov, sladkostí a do spracovaného mäsa. Jeho uplatnenie nájdeme aj v kozmetike, kde sa používa napr. do vlasových prípravkov a krémov vďaka svojej vlastnosti vytvárať na povrchu ochranné filmy. Hojne sa využíva aj vo farmaceutickom priemysle. Preukázalo sa, že môže znižovať hladinu cholesterolu a môže mať blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru.
Výroba:
Získava sa ako živica pri poranení kôry kríkov rodu Astragalus (po slovensky aj kozinec).
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.