E284 - Kyselina boritá
Charakteristika:
Anorganická látka vyskytujúca sa v podobe bezfarebných kryštálov alebo ako biely prášok rozpustný vo vode. Ide o konzervant s nižšou účinnosťou. Má antiseptické, baktericídne a fungicídne vlastnosti.
Použitie:
Kyselinu boritú možno využiť na konzervovanie mliečnych výrobkov, vaječných zmesí alebo rýb, ale v SR (celej EÚ) je povolené pridávať ju iba ku kaviáru. Je to z toho dôvodu, že nie je presne stanovené, od akých množstiev môže byť nebezpečná pre ľudský organizmus. Jej antiseptické, baktericídne a fungicídne vlastnosti z nej robia prostriedok vhodný napríklad na ošetrovanie citrusových plodov. S jej 2 až 3% roztokom sa tiež dá stretnúť v očnom lekárstve pod názvom borová voda. Ďalšie využitie má napr. v detských púdroch, mydlách, očné krémy, ústne vody a v ďalšej kozmetike.
Výroba:
Pripravuje sa z minerálu bóraxu a anorganických kyselín, napr. kyseliny chlorovodíkovej.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.