E282 - Propionán vápenatý
Charakteristika:
Kryštalická pevná látka, slabo zapáchajúca po kyseline propiónovej. Jej kryštáliky sú dobre rozpustné vo vode. Má funkciu konzervantu, ktorý zabraňuje nitkovaniu chleba a pečiva.
Použitie:
Propionan vápenatý je konzervant, ktorý bráni v raste plesniam a vzniku nitkovitosti v chlebe a v pečive. V niektorých štátoch je využívaný pri výrobe syrov, sladkých náplní, džemov a želatín. Predtým nebola táto látka v SR povolená, ale dnes sa pridáva do chleba s trvanlivosťou dlhšou ako sedem dní, do baleného jemného pečiva a do cukrárskych produktov z múky.
Výroba:
Získava sa pridaním vápna do kyseliny propiónovej. Prirodzene sa vyskytuje v kvasených substanciách, ako je pivo alebo víno.
Skóre škodlivosti:
Zaradené do skupiny:
Konzervanty
Zdroje:
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.