Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

E260 - Kyselina octová

Charakteristika:
Karboxylová kyselina, ktorá sa bežne vyskytuje v prírode, napríklad v jablkách, syroch, kakau, vínnom hrozne, odstredenom mlieku, pomarančoch, broskyniach alebo jahodách. V prírode môže tvoriť až 16% podiel v prirodzenom octe, ktorý vzniká kvasením alkoholických tekutín. Ide o viskóznu, bezfarebnú a vo vode rozpustnú kvapalinu ostrého zápachu so silnými antimikrobiálnymi účinkami.

Použitie:
Využíva sa predovšetkým ako tradičný prostriedok na okysľovanie a dochucovanie rôznych pokrmov (ocot), ale aj ako konzervant zabraňujúci rastu baktérií a kvasiniek. Jej vlastnosti z nej tiež robia dobré rozpúšťadlo (najmä farbív, gúm, živíc a éterických olejov) a látku využívanú na úpravu pH. V potravinách sa vyskytuje najmä v nakladanej zelenine a hubách, v šalátových zálievkach, majonézach, omáčkach, čalamádach, marinádach, kečupoch a pekárskych výrobkoch.

Výroba:
Na potravinárske účely sa pripravuje z liehu, muštov či ovocných vín a najčastejšie ide o jej 5% vodný roztok známy ako ocot, ktorý nachádza široké využitie v potravinárskom priemysle. Vyrába sa niekoľkými spôsobmi – karbonyláciou metanolu, oxidáciou acetaldehydu alebo etylénu či prírodnou fermentáciou.

 

Skóre škodlivosti:

safety-score-0-fix

Zaradené do skupiny:

Konzervanty

Zdroje:

Acetic acid – Wikipedia, the free encyclopedia – [web]
Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová – [kniha]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray – [kniha]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm – [kniha]
A consumer’s dictionary of food additives – [kniha]

 

Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.