E160a(ii) - Beta-karotén
Charakteristika:
Beta karotén je označovaný ako vitamín A, pretože z beta-karoténu si telo dokáže práve vitamín A vytvoriť (6 gramov karoténu je pretvorených v tele na 1 gram vitamínu A). Na farbenie potravín sa však používa jeho syntetická forma. Beta-karotén pôsobí ako antioxidant, stimuluje imunitný systém a bolo preukázané, že pozitívne pôsobí proti srdcovým chorobám, rakovinám pľúc, tráviaceho traktu, žalúdka, a pod. Je rozpustný v oleji, nie však vo vode. Ak sa stretáva organizmus s nedostatočným množstvom beta-karoténu v tele, môže sa znižovať jeho obranyschopnosť. Prírodný beta-karotén sa vyskytuje prevažne v žltom a oranžovom ovocí, zelenine a v listoch rastlín. Nájdeme ho napríklad v mrkve, masle, špenáte, šaláte, paradajkách, zemiakoch či ananásovom melóne. Nahrádza niektoré žlté farbivá, ktoré sa získavajú z uhoľného dechtu. Je čiastočne ničený bežným varením a ohrievaním v mikrovlnnej rúre.
Použitie:
Je používaný s cieľom poskytnúť vybraným potravinám prenikavejšiu farbu. V hojnom množstve sa používa v syroch a margarínoch. Ďalej sa používa na farbenie olejov, majonéz, zmrzlín, jogurtov, ovocných nápojov, limonád, dezertov, cukroviniek, pudingov. Ďalej tiež v krmivách pre zvieratá, v kozmetike, šampónoch, mydlách či liekoch.
Výroba:
Pre potravinársky priemysel je vyrábaný za pomoci syntetických rozpúšťadiel a má odlišnú molekulárnu štruktúru oproti prírodnému beta-karoténu. Získava sa za pomoci rozpúšťadiel z rôznych rastlín vo forme červených až hnedastočervených kryštálov, prípadne vo forme kryštalického prášku. Najhojnejšie sa vyskytujú v karotke alebo v palmovom oleji.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.