E1520 - Propylénglykol
Charakteristika:
Jedná sa o bezfarebnú látku kvapalného skupenstva, ktorá je bez výraznej chuti (jemne horkastá) a zápachu. Jeho používanie je obmedzované a látka je postupne nahradzovaná bezpečnejšími glykolmi ako sú butylén alebo PEG (polyetylénglykol). Prirodzene sa vyskytuje vo víne či pive.
Použitie:
Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo, odpeňovač, zvlhčujúca látka, nosič či rozpúšťadlo. Chráni potraviny pred zamrznutím a má konzervačné účinky. Propylénglykol sa používa vo zvieracích krmivách, v mäsových výrobkoch ako prísada zabraňujúca strate farby, pri spracovaní repného cukru a droždia ako odpeňovač, ďalej v dressingoch, popcorne, netučných zmrzlinách, sušienkach, sladenom sekanom kokose, čokoládových produktoch. V potravinových farbivách sa používa ako rozpúšťadlo. Mimo potraviny sa používa ako prísada do nemrznúcich zmesí do vozidiel, zubných pást, detských krémov, rúžov, dezodorantov, atď.
Výroba:
Získava sa synteticky z ropnej frakcie propylénu. Existuje niekoľko spôsobov prípravy propylénglykolu – hydratáciou propylénoxidu, vysokoteplotnou katalýzou či premenou glycerolu.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.