Location

Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
Kontaktujte nás
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava

Starý Otec je maloobchodná sieť s potravinami. V súčasnosti máme v rámci Bratislavy devätnásť predajní. Zameriavame sa prevažne na slovenské potraviny, pričom máme aj vlastné výroby – mäsovýrobu, pekáreň a produkciu medu.

Kontakt

Starý otec, a.s.
Závodná 78/C, 821 06 Bratislava
IČO: 36 769 371
info@staryotec.sk

Sociálne siete

Sme jediná sieť obchodov s potravinami, ktorá sa pri výbere produktov riadi touto stupnicou škodlivosti prídavných látok

u nás nenájdete

Prísada, ktorá je podozrivá ako príčina alergií, hyperaktivity
Prísada, ktorá pravdepodobne spôsobuje alergie, hyperaktivitu *
Prísada, ktorá môže mať karcinogénne účinky
Tiež u nás nenájdete zostatkové produkty mäsového priemyslu (napríklad kosti, šľachy, chrupavky, vrátane separátu)
- stužené rastlinné tuky
- palmový tuk
- glutaman sodný

* Výnimkou u nás sú E220 – Oxid siričitý, ktorý je súčasťou procesu výroby vín a hroznových nápojov a E250 – Dusitan sodný, ktorý slúži ako ochrana proti „klobásovému jedu“.

Kategória 3

U Starého Otca nájdete z nej len pár, najmä sorban draselný, ktorý sa používa vo výrobkoch ako konzervant, alebo natamycín, čo je látka, ktorá sa používa na ošetrovanie povrchu syrov.

Kategória 5

V tejto kategórii sme napriek našej „posadnutosti“ dokonalým zložením urobili dve výnimky a to sú oxid siričitý (vo forme siričitanov) a dusitan sodný. Prečo sme ich ochotní v produktoch akceptovať?

Siričitany (zlúčeniny oxidu siričitého) sú v malom množstve neoddeliteľnou súčasťou 99% vyrábaných vín. Vo vinárstve sa používajú stáročia a sú dôležité najmä z tých to dôvodov:

• Majú antibakteriálne účinky. Zabraňujú množeniu baktérii a kvasiniek vo víne
• Vo funkcii konzervantu chránia arómu a farbu vína

Preto sa v čase stali štandardom. Dokonca európska norma povoľuje isté množstvo siričitanov aj v BIO vínach. Ich množstvo vo víne je prísne kontrolované, pričom platí, že menej ich obsahuje červené víno.

Ak by sme sa zamerali iba na vína bez siričitanov, nevedeli by sme vám priniesť dostatočne kvalitnú a širokú ponuku produktov v tejto kategórii.

Dusitan sodný je súčasťou rýchlosoli, používanej v mäsiarstve. Jedná sa o prísadu, ktorá má vo výrobkoch najmä dve hlavné úlohy:

• Zabraňuje množeniu baktérii vo výrobku a tým zabraňuje vývoju škodlivých látok pre ľudský organizmus (napr. botulotoxínu)
• Viazaním železa v produkte zabraňuje oxidácii a tým pádom premene farby produktu z klasickej „mäsovej“ ružovej na sivozelenú

Preto ich obsahuje 95% produktov na trhu. Rovnako ako siričitany, aj dusitany sa v rôznych formách používajú dlhodobo, dokonca tisícročia, a ich množstvo v produktoch je rovnako veľmi prísne limitované legislatívou.

V potravinárstve sa zvyknú nahrádzať dusitany sušenou zeleninou, ktorá však obsahuje tiež dusitany. napríklad červená repa, ktorá je známa obsahom dusitanov.

My však s vami hráme fér hru, preto používanie dusitanov priznávame, keďže ich prínos z hľadiska bezpečnosti potraviny považujeme za väčší ako hrozbu z ich konzumácie.

Nezisková organizácia FÉR potravina sa téme prídavných látok venuje už od roku 2007, kedy bola založená prvá stránka o prídavných látkach pre verejnosť s názvom emulgatory.cz. Svojim projektom pomáha ľuďom orientovať sa v prídavných látkach. Je veľmi dôležité, aby mali ľudia v tejto oblasti nezávislé a objektívne informácie, pretože v tejto oblasti existujú rôzne záujmové skupiny, ktoré práve z dôvodu svojich záujmov budú uprednostňovať stanovisko, ktoré im vyhovuje.

Kategória 3

U Starého Otca nájdete z nej len pár, najmä sorban draselný, ktorý sa používa vo výrobkoch ako konzervant, alebo natamycín, čo je látka, ktorá sa používa na ošetrovanie povrchu syrov.

Kategória 5

V tejto kategórii sme napriek našej „posadnutosti“ dokonalým zložením urobili dve výnimky a to sú oxid siričitý (vo forme siričitanov) a dusitan sodný. Prečo sme ich ochotní v produktoch akceptovať?

Siričitany (zlúčeniny oxidu siričitého) sú v malom množstve neoddeliteľnou súčasťou 99% vyrábaných vín. Vo vinárstve sa používajú stáročia a sú dôležité najmä z tých to dôvodov:

  • • Majú antibakteriálne účinky. Zabraňujú množeniu baktérii a kvasiniek vo víne
  • • Vo funkcii konzervantu chránia arómu a farbu vína

Preto sa v čase stali štandardom. Dokonca európska norma povoľuje isté množstvo siričitanov aj v BIO vínach. Ich množstvo vo víne je prísne kontrolované, pričom platí, že menej ich obsahuje červené víno.

Ak by sme sa zamerali iba na vína bez siričitanov, nevedeli by sme vám priniesť dostatočne kvalitnú a širokú ponuku produktov v tejto kategórii.

Dusitan sodný je súčasťou rýchlosoli, používanej v mäsiarstve. Jedná sa o prísadu, ktorá má vo výrobkoch najmä dve hlavné úlohy:

  • • Zabraňuje množeniu baktérii vo výrobku a tým zabraňuje vývoju škodlivých látok pre ľudský organizmus (napr. botulotoxínu)
  • • Viazaním železa v produkte zabraňuje oxidácii a tým pádom premene farby produktu z klasickej „mäsovej“ ružovej na sivozelenú

Preto ich obsahuje 95% produktov na trhu. Rovnako ako siričitany, aj dusitany sa v rôznych formách používajú dlhodobo, dokonca tisícročia, a ich množstvo v produktoch je rovnako veľmi prísne limitované legislatívou.

V potravinárstve sa zvyknú nahrádzať dusitany sušenou zeleninou, ktorá však obsahuje tiež dusitany. napríklad červená repa, ktorá je známa obsahom dusitanov.

My však s vami hráme fér hru, preto používanie dusitanov priznávame, keďže ich prínos z hľadiska bezpečnosti potraviny považujeme za väčší ako hrozbu z ich konzumácie.

Prírodná látka, získaná prírodnou cestou
Látka vyskytujúca sa v prírode, získaná synteticky
Syntetická prísada, bez známych vedľajších účinkov

u nás nenájdete

Prísada, ktorá je podozrivá ako príčina alergií, hyperaktivity
Prísada, ktorá pravdepodobne spôsobuje alergie, hyperaktivitu *
Prísada, ktorá môže mať karcinogénne účinky
Tiež u nás nenájdete zostatkové produkty mäsového priemyslu (napríklad kosti, šľachy, chrupavky, vrátane separátu)
- stužené rastlinné tuky
- palmový tuk
- glutaman sodný

Tiež u nás nenájdete zostatkové produkty mäsového priemyslu
(kosti, šľachy, chrupavky, vrátane separátu)
– stužené rastlinné tuky
– palmový tuk
– glutaman sodný

Viac o kategórii 3

U Starého Otca nájdete z nej len pár, najmä sorban draselný, ktorý sa používa vo výrobkoch ako konzervant, alebo natamycín, čo je látka, ktorá sa používa na ošetrovanie povrchu syrov.

Viac o kategórii 5

V tejto kategórii sme napriek našej „posadnutosti“ dokonalým zložením urobili dve výnimky a to sú oxid siričitý (vo forme siričitanov) a dusitan sodný. Prečo sme ich ochotní v produktoch akceptovať?

Siričitany (zlúčeniny oxidu siričitého) sú v malom množstve neoddeliteľnou súčasťou 99% vyrábaných vín. Vo vinárstve sa používajú stáročia a sú dôležité najmä z tých to dôvodov:

– Majú antibakteriálne účinky. Zabraňujú množeniu baktérii a kvasiniek vo víne
– Vo funkcii konzervantu chránia arómu a farbu vína

Preto sa v čase stali štandardom. Dokonca európska norma povoľuje isté množstvo siričitanov aj v BIO vínach. Ich množstvo vo víne je prísne kontrolované, pričom platí, že menej ich obsahuje červené víno.

Ak by sme sa zamerali iba na vína bez siričitanov, nevedeli by sme vám priniesť dostatočne kvalitnú a širokú ponuku produktov v tejto kategórii.

Dusitan sodný je súčasťou rýchlosoli, používanej v mäsiarstve. Jedná sa o prísadu, ktorá má vo výrobkoch najmä dve hlavné úlohy:

– Zabraňuje množeniu baktérii vo výrobku a tým zabraňuje vývoju škodlivých látok pre ľudský organizmus (napr. botulotoxínu)
– Viazaním železa v produkte zabraňuje oxidácii a tým pádom premene farby produktu z klasickej „mäsovej“ ružovej na sivozelenú

Preto ich obsahuje 95% produktov na trhu. Rovnako ako siričitany, aj dusitany sa v rôznych formách používajú dlhodobo, dokonca tisícročia, a ich množstvo v produktoch je rovnako veľmi prísne limitované legislatívou.

V potravinárstve sa zvyknú nahrádzať dusitany sušenou zeleninou, ktorá ich však tiež obsahuje. Napríklad červená repa, ktorá je známa vysokým obsahom dusitanov. My však s vami hráme fér hru, preto používanie dusitanov priznávame, keďže ich prínos z hľadiska bezpečnosti potraviny považujeme za väčší ako hrozbu z ich konzumácie.

zdroj stupnice: www.staryotec.sk/ferpotravina, www.ferpotravina.cz

Nezisková organizácia FÉR potravina sa téme prídavných látok venuje už od roku 2007, kedy bola založená prvá stránka o prídavných látkach pre verejnosť s názvom emulgatory.cz. Svojim projektom pomáha ľuďom orientovať sa v prídavných látkach. Je veľmi dôležité, aby mali ľudia v tejto oblasti nezávislé a objektívne informácie, pretože v tejto oblasti existujú rôzne záujmové skupiny, ktoré práve z dôvodu svojich záujmov budú uprednostňovať stanovisko, ktoré im vyhovuje.

Vyhľadávanie éčok

Search