E968 - Erytritol
Charakteristika:
Jedná sa o cukrový alkohol, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mnohých druhoch ovocia a vo vyšších koncentráciách v potravinách ako napr. sójovej omáčke, v syre, vo víne či v pive. V potravinách má funkciu zvýrazňovača arómy, zvlhčovadla, náhradného sladidla, stabilizátora, zahusťovadla, sekvestrantu. Disponuje radom pozitívnych vlastností – nízky glykemický index, nízky obsah kalórií, nízky preháňavý účinok. Má formu bielych granúl alebo prášku, ktorý je podobný bežnému cukru. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nemá vplyv ani na hladinu inzulínu. Výrobcovia látky odporúčajú nepoužívať Erytritol ako 100% náhradu cukru, ale používať ho v kombinácii s inými sladidlami.
Použitie:
Používa sa do náplní do pečiva, cukroviniek, žuvačiek, mliečnych nápojov, cukríkov, mrazených dezertov, pudingov, nízkokalorických nápojov a ďalších potravín. Má funkciu zvýrazňovača arómy, zvlhčovadla, náhradného sladidla, stabilizátora, zahusťovadla, sekvestrantu. Erytritol sa používa samostatne alebo v kombinácii s inými nízkokalorickými sladidlami.
Výroba:
Vyrába sa prirodzenou fermentáciou glukózy za prítomnosti mikroorganizmov, ktoré sa nazývajú Trichosporonoides megachiliensis. Následne prebehne filtrácia, kryštalizácia a sušenie.
Jasne zakazujeme akékoľvek použitie časti alebo celého obsahu týchto stránok, ich reprodukciu, kopírovanie, úpravu a najmä prezentáciu na iných internetových stránkach bez našeho výslovneho súhlasu.